לפני פסח הייתי במילואים באיזור מנשה (זו לא בדיחה יש באמת איזור כזה בארץ). אלו היו המילואים האחרונים שלי ורציתי לתת משהו לפלוגה איתה ביליתי במהלך העשרים שנה האחרונות. משהו מעבר לתעסוקה השוטפת. אז פתחתי קליניקה במשרד מ"פ והצעתי טיפולים במחיר סמלי שגם הוא ילך כתרומה לקופת הפלוגה. וכך חיילי הפלוגה נהנו מעבר למעצרים, סיורים, מיפויים וכדו' גם ממגוון הטיפולים שאני מציע. ועם הטיפולים עלתה השאלה. השאלה, בה"א הידיעה: האם זה עובד? שאלה שאני נתקל בה דווקא אחרי טיפולים, דווקא ממטופלים שנהנו בטיפול, שהרגישו שמשהו קרה, שמשהו השתנה, שהם באופן מפתיע מרגישים יותר טוב. דווקא שם מתעוררת השאלה הזו ביתר שאת ממקום מאמין ולא ממקום ספקני ומזלזל: האם זה עובד?

אז חזרתי ממילואים ובבית חיכו לי שני ילדים קודחים מחום ותוך יומיים השלישי הצטרף אליהם, מצוננים, משתעלים וקודחים מחום. וכאן בבית אני הרופא, אז מה אני עושה? וכאן נכנסת הכותרת של הטור: האפשרות האחרת. האם באמת יש כאן אפשרות אחרת? האם קיימת אפשרות להשתמש ברפואה הטבעית עד להחלמה מלאה? לא כאמצעי עזר, לא להקלה, להחלמה מלאה!
אז נתחיל הפוך, מה אתם הייתם עושים במקרה כזה? מה רוב העולם היה עושה? אז רוב העולם שזה מתחיל בשכנים שלי הולך לרופא ורוב הרופאים קודם כל ישר נותנים אנטיביוטיקה. למה? כי הם יכולים. למה עוד? ליתר ביטחון. והביטחון כאן תופס באחוז קטן מהמקרים שהחום ושאר התופעות הן תוצאה של מחלה חיידקית ואז רק אז האנטיביוטיקה עוזרת. ברוב המקרים האחרים, שהמחלה ויראלית לתת אנטיביוטיקה זה כמאמר הביטוי: "כוסות רוח למת". אבל מה אנטיביוטיקה כן "עושה"? אנטיביוטיקה על הדרך מחסלת גם את אוכלוסיית החיידקים הטובים שלנו, אלה שבהרבה מקרים מונעים התפתחות מחלות ואף מחסלים וירוסים או חיידקים אחרים שמנסים להיכנס לגוף שלנו וכן יש להם תפקיד מרכזי בעבודת עיכול המזון שאנו אוכלים ועיבודו המיטבי. אז קיבלנו אנטיביוטיקה. מה עוד? עוד זה מורידי החום למיניהם, לילד יש חום אז אני נותן לו אקמולי או נורופן ילדים וחסל סדר החום. כמה? כמה שיותר, כמה שצריך, כמה שמותר, תלוי מי אתם. ועל הדרך המחלה מתארכת. למה? כי לחום יש תפקיד. הגוף מעלה חום על מנת להאט את פעילותו של החיידק/וירוס. הגוף מעלה חום לטמפרטורה הרצויה ובכך הוא בונה סביבה לא ידידותית לחיידק/וירוס שפלש אליו ומונע ממנו להתפתח, להתרבות, להשתולל. אז חום זה טוב.
מה הלאה: אינהלציה (עם מי מלח, ונטולין או סטרואידים ממין כזה או אחר), כל מיני סירופים מכייחים, אוטריוין לילדים, אוטידין ועוד ועוד כטוב ליבו של רופא הילדים שלכם במרשמים או הפרסומות בטלוויזיה. אז מה האפשרות האחרת? מה אני עושה? נותן לילד שלי לקדוח ולסבול?
אז זהו שלא.
לרפואה הטבעית יש מענה מדוייק וטוב לכל אחת מהמחלות שבאות לבקר את ילדכם אחת לשנה לפחות אך הגישה של הרפואה הטבעית והטיפול הנגזר ממנה שונה, אחר. אז מה אני עושה שהילדים שלי חולים?
עכשיו אני חולה: קודם כל אני נותן להם להיות חולים וגם אני מתפנה למחלה שלהם כי זה מה שהם צריכים, אבא ואמא. ברפואה הטבעית ההסתכלות על מחלות היא בראיה הוליסטית של גוף נפש ומחלה זה סמן מרכזי של תשומת לב. אצל מבוגרים, תשומת לב שלנו לעצמנו ולגוף שלנו ואצל ילדים תשומת לב של ההורים. וילד חולה צריך תשומת לב של הוריו או לכל הפחות של אנשים שקרובים אליו ו/או משמעותיים לו בחייו. אנשים שיהיו פנויים להיות איתו ועם המחלה שלו. ואפרופו תשומת לב זה גם הגישה שאני מציב לילד החולה: אתה חולה ושחולים נחים, ישנים, נותנים תשומת לב, פנאי ומקום לגוף להירפא וגם שהחום יורד והילד נראה בריא, "לא, אתה לא יכול ללכת לשחק עם איתן, או לחזור לגן", אצלי הילדים מתווכחים עם אבא לחזור ללימודים רק שהצדדים הפוכים. כי מחלה צריך למצות ולתת לה את הכבוד המגיע לה. כי אם לא היא פשוט תחזור לביקור נוסף, מהר ממה שציפיתם ולרוב יותר חזק. אז קודם כל תשומת לב.
ומה עם החום? אז כפי שכתבתי לעיל: החום הוא חבר וזה מה שאני גם משדר לילד. זה לא שאני מזלזל בחום, חום הוא מדד מאוד חשוב וגם לו יש גבולות, אז אני מודד חום אבל אני לא נבהל ממנו ובטח לא מבהיל את הילד. עד 40 מעלות הכל תקין! מתי אני כן נותן מורידי חום? שאני הולך לישון. למה? כי אז אני לא בבקרה על החום של הילד וחום גבוה מאוד מביא איתו צרות אחרות. אז לפני שאני או אשתי הולכים לישון ולילד יש חום גבוה אנחנו נותנים מורידי חום. עד אז מקלחות חמות (כן חמות) מאוד יכולות לעזור, לתת לילד לשכב או לשבת במים (תלוי בגילו) לזמן מה יכול גם להרגיע את הילד ולתרום להרגשתו הטובה וגם למתן את החום. אך אם הילד סובל (לא אם אתם סובלים) לא נרדם, נאנק, גם אז יתכן ואתן מורידי חום. והכל מתוך תפיסה שהחום הוא חבר ואני רוצה אותו בסביבה.
בחלקו השני של הטור אגע במספר נקודות ודרכים חשובות נוספות ברפואה טבעית בדרך להחלמה מלאה ויסודית.
חג עצמאות שמח (בגוף ובנפש).